joi, 15 decembrie 2011

Padurea inocenta

                    Undeva , pe la marginile pamantului , se afla o padure terifiant de inocenta , o padure virgina , nemaicalcata de multa , multa , vreme de picior omenesc . Iarba-i verde ca smaraldul , incrustata cu perle mirifice , care-ti fura admiratie din priviri ... Cerul , senin ca fata unui bebelus , albastru , limpede de parca tocmai a fost spalat , este inundat de felurite pasari , stropite cu culori veritabile , aproape ca le confunzii cu copacii cu trunchi sanatos si bine ingrijt ; si cu coroana din aur pur ,  stralucitoare ca razele soarelui , care domnest si ziua si noaptea . Acest rege asupritor a gonit oamenii , care , odinioara traiau iin pace cu zanele , pe care le-a intemnitat . Zanele , niste fapturi fabuloase , de statura unui soricel , meticulos imbracate cu rochite spalate si ingrijite , parca ireale ; suvitele aurii ca graul copt sau negre ca taciunele , zburda pe fetele lor , nu mai mari decat o boaba de strugure . Cateva tufe de trandafiri veninosi le pazesc pe aceste miraculoase , dar in aceelasi timp stranii fiinte .
                     Frunzelecopacilor se desprind de naivele lor crengi si cad , parca rapuse , la pamant . Ajutate de vant , acestea plutesc acum in acest univers magic , unde imposibilul devine posibil si realul devine ireal ...

duminică, 11 decembrie 2011

Micul print

                        Simbolul copiluilui joaca un rol central in semantica textului . Inca de la primele cuvinte , naratorul realizeaza relatia adult copil . Imaginea este asociata cu astrofierea lumii imaginative . Adultului nu-i mai este accesibila lumea fictionalului :"Oamenii mari nu pricep singuri nimic , niciodata si e obositor pentru copii sa le dea intr-una lamuriri " . Intrebati de catre copil adultii vor rata sistematic proba initiatica a identificarii obiectului din desen . Ei nu vor fi capabili sa recunoasca in desenul copilului sarpele -simbol sacral al fecunditatii spirituale- care a inghitit un elefant deci a transcris legile realitatii imediate si tine de absurdul in lumea contingenta , dar valabil si real in lumea fictionala . Pentru ca lumea adultilor de reduce la cotidian ei vad in desen o simpla palarie . 
                       "Cand intalneam pe cate cineva care imi parea mai dezghetat la minte il puneam la incercare cu ajutorul desenului meu nr. 1 , de care niciodata nu m-am despartit . Voiam sa stiu daca avea o minte intr-adevar patrunzatoare . Numai ca raspunsul era mereu acelasi : 'E o palarie' . "Necunoscutul va fi anihilat de oamenii mari prin apelul la rationalitate .  
                         Textul se poate citi  si ca un dialog cu sine materializat din dorinta adultului de a se intoarce la esenta ; copilul este cel apropiat de energia creatoare a universului : "Tin ca aceasta carte sa o inchin atunci copilului de odinioara caci si acest om mare a fost candva copil . Toti oamenii mari au fost mai intai copii " . 
                         Realitatea adultilor este lumea oamenilor mari . Planeta micutului print este lumea mica a copilariei dominata de armonie , un reflex al propriei lumi interooare . 
                         Imaginea micutului print este confundata cu cea a copilului divin . Coborarea micului print din cer sublineaza sacralitatea , la fel ca si parul lui de aur  .  
                         Micul print va cunoaste mai intai raul in sapte ipostaze ale luigi , sapte pacate ale omului , reprezentate in text  de cele sapte planete pe care le viziteaza printul : planeta regelui echivalent al dorintei de putere , il uimeste : "Ciudati mai sunto oamnenii mari ! isi spuse micul print continuandu-si calatoria " . Din perspectiva printului , regele ar fi pututsa admire chiar doua sute de apusuri de soare intr-o singura zi . Planeta vanitosului reprezinta mirajul glorii : "Vanitosul nu-l auzi . Vanitosii nu aud niciodata decat laudele . " Pe planeta betivului , simbol al degradarii fizice , de defineste viciul : 
                 "-Si de ce bei ?  il cearta micul print , dorind sa-i vina in ajutor . 
                   -Ca sa uit ca mi-e rusine - marturiseste betivul . 
                   -Si de ce ti- rusine ? 
                   -Rusine ca beau - incheie betivul " 
                    Planeta businessman-ului simbolizeaza viciul averii , al posesiunii . Planeta lampagiului - viciul functionarului coplesit de marasmul mecanismului functionand in gol . Planeta geografului - orgoliul  constiintei lipsita de creativitate . In sfarsit , planeta Pamant , capatul calatoriei , unde se gasesc toate celelalte pacate : "Pamantul nu e o planeta oarecare . Poti numara pe el o suta unusprezece regi , sapte mii de geografi , noua sute de mii de businessman-ii  , sapte milioane de betivi , trei sute unusprezece milioane de vaintosi , adica vreo doua miliarde de oameni mari ". 
                     Micul print continua traseul din desertul Sahara , primind lectile esentiale de iubire , prietenie si moarte . Episodul cu fantana este corespunzator unui botez . Cel de al doilea dar este rasul , bucuria , care ia proportii universale : "Noaptea cand te vei uita pe cer , fiindca eu voi locui pe una dintre ele , fiindca pe una din ele eu voi rade , atunci va fi pentru tine ca si cand ar rade toate stelele ". 
                     Dupa aceasta , sacrificiul mortii nu este decat un partial ramas-bun , in asteptarea unei noii comunicari . 

sâmbătă, 10 decembrie 2011

Poveste melancolica

                          Este o noapte deprimata . Stelele sunt foarte suparate si ne transmit o stare de melancolie . Luna ingandurata ne povesteste o poveste trista ... o poveste de mult uitata  .... "Era odata un print , frumos ca lacrima , cu fata starlucitoare ca soarele in miezul verii , cu firele balaie si rebele . Ochii lui erau verzi ca smaraldul si scanteietori . Buzele ii erau vinete , iar gandul ii era la o singura persoana .... singura persoana importanta pentru el ... cu care traia intr-o poveste , o poveste de dragoste , cu clipe frumoase de nedescris , pline de amor ... Intr-o zi , printul afla ca printesa a fost rapita ... Porneste in cautarea ei numaidecat . Merge ce merge si ajunjge la o padure , aparent simpla , dar totusi vie , o padure pe al carei pamant calcai nu ami esai viu din ea ... Ostenit si posomorat , pprintul adoarme sub batranele ramuri ale unui piersic . A doua zi , el afla ca iubita sa a fost omorata si , decide ca viata sa nu ami are rost fara sufletul sau pereche asa ca decide sa-si puna capat zilelor chiar sub piersicul sub care a dormit in ajun .... ultimele sale cuvinte au fost  : "Te iubesc ...."

Jocul culorilor toamna

                                                Albastru e fluviul tulbure ,
                                                Galben , auriu-i soarele , 
                                                Aramie este viata ... 
                                                Gri e cerul dimineata ! 
                                                Negru e sufletul pacatosului , 
                                                Ruginii-s frunzele mesteacanului . 
                                                Un mac rosu , sangeriu crede , 
                                                C-a zarit o broasca verde ! 
                                                O alba margareta-ntrebat 
                                                Curioasa pe-un maro imparat : 
                                               -Imparate , ce s-a intamplat ? 
                                               -Anotimpul iar s-a schimbat ...

Cartea

                               Sanctuarul cunoasterii si al intelepciunii ; portalul spre tarumul basmelor si al magiei : CARTEA ... Scriitoii romani , si nu numai , au lasat mostenire , noua , generatiei viitoare , oglinzile vietii imaginatiei si ale talentului lor , cartile , insa noi nu stim sa le apreciem la adevarata lor valoare . Citind o carte . aceasta prinde viata si totul devine real , pasesc cu uimire in lumea imposibilului unde irealul devine real ... dar ... cand ajung la ultima pagin si citesc cu regret ultimele randuri , magia dispare ... inima cartii bate din ce in ce mai incet , iar intr-u final se stinge . Din ercire , aceasta va invia cand va fi citita si , pe deasupra randurile acesteia vor dainui in inima mea ... Cartile trebuie reinviate : nu trece nepasator pe langa acestea , cand le vezi ia-le si citeste-le ... ! ...

Cererile voastre

                       Astept la comentari la aceasta postare cereri de rezumate , compuneri sau , de ce nu , poezii . La cel mult doua zile de la postarea comentariului , promit sa gasiti postat ceea ce ati cerut :D ....... astept , de asemenea parerile voastre in legatura cu celelalte postari , v-au ajutat ? Va multumesc ca cititi ^*Rezumate *^...si...^*Compuneri*^ . Sarbatori fericite !!!

Ciobanul fara frica

                      A fost odata un cioban care , urandu-se de pazitul oilor , a plecat . Ajuns la o poarta din cetate , acolo omoara o baba si pe dusmanul unchiesului care reinvia oamenii omorati de unchies . La plecare , ciobanul primeste de le unchies cainii sai si o suieratoare din care sa sufle daca vreodata va avea nevoi de ajutor . Merge pana ajunge la o raspatie care avea un drum curat si un frum murdar pe care mergea toata lumea . Ciobanul porni pe drumul curat si dete peste un urias  . Acesta sufla din fluier , iar cainii iseira si omorara uriasul . Merge si ajunge intr-un oras in care toate casele erau vopsite in negru pentru ca acolo era un balaur care in fiecare zi manca cate un om , iar azi , venise randul fetei imparatului  . Auzind acestea , ciobanul merse sa o salveze si , sufland in suieratoare cainii venira si omorara balaurul , dupa care ciobanul taie limbile balaurului . Inainte sa pleca , fata ii puse colanul ei unui dintre cainii ciobanului . Dupa un timp , acolo ajunse un boier care o sili pe fata sa spuna ca el a omorat balaurul , ca daca nu o va ucide . Aceasta facu intocmai , iar in ziu nuntii , ea plangea . Spre fericirea ei , ciobanul era la o carciuma din oras . El trimise cainele cu colan la ea ca sai trimita niste mancare de la nunta pentru carciumareasa . Regele urmari cainele pana la cioban , dupa care amandoi se intoarsera la nunta . Acolo , ciobanul arata limbile balaurului si colanul primit de la fata . La rugamintele ciobanului , imparatul nu il omori pe boier , dar il exila . Ciobanul si fata de imparat se cununara si traira fericiti pana la adunci batraneti .

Omul de piatra

                    Traiau odata un imparat si o imparateasa , dar nu puteau face copii . Intr-o zi , o baba ii dete imparatului niste burieni care sa i le dea imparatesei . Bucatareasa , nestiind ce sunt , gusta si ea dupa care ii dete imparatesei . Amandoua ramasera insarcinate si nascura cate un fiu , unul Afin , iar altul Dafin . Cand imparatul pleca la razboi , ii lasa lui Dafin cheile tuturor camerelor , zicandu-i sa nu intre in camera ce se deschide cu cheia de aur . El nu asculta si intra in acea camera , unde vazu un ochean de sticla , in care era doamna Chiralina . Vazand-o , cazu la pat , iar o baba le zise parintilor ca se va insanatosi soar daca se va cununa cu Chiralina . Dafin , porneste , impreuna cu fratele sau de cruce , Afin , in cautarea palatului doamnei Chiralina . Nestiind unde este , acestia intreaba pe muma Crivatului si pe muma Vantului turbat care nu stiu nimic . In drum , acestia o intreaba si pe muma Vantului de primavara , care ii ascunse pe cei doi . Cand fiul ei veni acasa , il intreba ce stie despre Chiralina , iar acesta ii povesti ce stia , si,  la final ,  el spuse ca daca cineva va auzi toate acestea si va spune la cineva , se va transforma in stana de piatra . Dafin adormi in timpul povestii , dar Afin auzise totul . Plecara , deci , si facura intocmai pana ajunse la palatul Chiralinei . Acolo , Dafin se ascunse intr-un cerb de aur  si in fiecare seara timp de trei zile iesira si se sarutara cu Chiralina . Aceasta se indragosti de el si plecara impreuna la palaat , unde se si casatorira . Intr-o zi , Chiralina a cumparat de le o baba doua camasi pe care , dupa ce le imbraca , cazu la pat . Afin , care auzise povestea Vantului de primavara , turna pe ea lacrimi de turturica si , aceasta isi reveni . Afin a fost acuzat ca a sarutat-o , si , pedepsit cu taierea capului . Atunci , el marturisi ceea ce auzise de la Vantul de primavara si se facu stana de piatra . Dupa ceva timp , Dafin si Chiralina au avut un copil si , aflara caci ca sa-l invie pe Afin trebuie sa omoare copilul si sa unga stana de piatra cu sangele acestuia .  Facura intocmai . Dupa xce invie , Afin unse copilul cu sagele sau si , acesta invie . Ei facura veselia mare si , traira fericiti pana la adanci batraneti .

vineri, 9 decembrie 2011

Oliver Twist

                     Nasterea eroului Oliver Twist intr-o Casa de munca este umilitoare  . Copilul cu problema respriratorii la nastere este norocos ca este orfan : "Dar daca Olive ar fi fost inconjurat in acest scurt rastimp de bunici dragostoase , matusi speriate , doctori plini de adanca intelepciune, neinduios ca nu s-ar fi putut face nimic si ca moartea l-ar fi luat intr-o clipa" . Statutul lui de orfan il dobandeste o data cu imbracarea hainei de la orfelinat . Copilul este trimis la tara , la o sucureala a Casei de munca , unde impreuna cu alti copii este supus unui regim "mai aspru decat acela care-i fusese harazit" . In ziua in care implineste noua ani" tocmai sarbatorea in distinsa tovarasie a doi domnisori cu care impartise o sfanta bataie" . Este oferit pentru a lucra ca ucenic si solicitat de domnul Ganfield . Metoda sa de pedepsire este de a le frige talpile . Asupra cosarului exista banuiala ca ar fi ucis in bataie vreo trei-patru ucenici . Magistratul respinge cererea de inchiriare a lui Tom si a doua zi , se gasea din nou de inchiriat . Este luat ucenic la un dricar - domnul Sowerberry , si sotia sa , Charlote - O data cu angajarea copilului icepe "un bogat sezon de epidemii" . In randurile copiilor , epidemia de pojar era cumplita si necrutatoare . In fruntea convoiurilor de copii morti mergea Oliver , cu panglica de la palarie atarnandu-i pana la genunchi . Batut  si chinuit , Oliver ia hotararea de a pleca sppre Londra . Isi ia ramas-bun de la un alt orfan , Dick . Pe drum intalneste un hot care il duce la un batran , Fagin , conducatorul unei bande de hoti . Inhotind hotii , Oliver se sperie , cu toate ca fusese educat de "filozofi" , se dovedeste lipsit de instinctul de conservare se e arestat sub invinuirea ca ar fi furat batista unui domn in varsta ce cumpara o carte . Este salvat in ultimul moment de marturia librarului . Bolnav , este ingrijit in casa domnului batran . Doamna Bedwin se ataseaza de Oliver . Binefacatorul lui Olivr este domnul Brownlow , in al carei case observase tabloul unei tinere cu care semana foarte bine . Monks ascunde un secret pastrat cu grija doisprezece ani si , care il urmareste in permanenta pe Oliver . Silkes vrea sa jefuiasca un conac si hotii se folosesc de Oliver care , strecurat pe un gemulet , urma sa deschida usa de la intrare . Copilul este surprins si ranit grav . Toate se rezolva prin colaborarea spontana si generoasa a unor oameni simpli , de mult bun simtsi de mare generozitate . Personajele de la azil - Domnul Bumble si doamna Cornay se casatoresc . Monks reuseste sa cumpere dovezile lasate de mama lui Oliver si sa le distruga . Se dovedeste a fi frate vitreg cu Oliver . Nancy incearca sa-l apere pe copil si ia legatura cu Rose , dar este descoperita si omorata de Silkes . Acesta impreuna cu Fagin sunt considerati forte ale raului . Silkes se sinucide in momentul in care trebuia sa fie prins , iar batranul e arestat si condamnat la moarte . Cei doi orfani , Rose si Oliver , sunt din aceeasi familie . Oliver este infiat de batranul domn , iar Rose se casatoreste cu Harry . Destinul fiecarui personaj este , in final , implinit ...

Print si cersetor

                       Intr-o zi oarecare , in vechea cetate a Londrei s-a nascut in seolul XVI , un copil nedorit in familia Canty , pe nume Tom . In aceeasi zi s-a nascut un copil mult asteptat in familia Tudor , pe nume Edward , printul de Wales . In cartierul unde locuia , Tom , strazile erau intortocheate si murdare , iar casa unde locuia el se afla intr-o infundatura numita Offal-Count . Tom avea doua surori gemene de cincisprezece ani care se numeau Bet si Nan . Andrews l-a invatat pe Tom sa citeasca . Lui ii placea sa se comporte ca un print . Inr-o zi , cufundat in ganduri , merse , fara sa stie pe unde , pana ajunse in fata palatului , in care a fost primit de catre printul de Wales , care ii propune sa faca schimb de haine si de vieti pentru o perioada de timp , fiindca semanau ca doua picaturi de apa . In timp ce Tom ducea o viata frumoasa si bogata , Edward era batut zilnic si pus sa cerseasca . Asteptand momentul potrivit , Edward reuseste sa scape din mainile lui Jhon Canty , fiind ajutat in continuare de noul sau prieten , Miles , alaturi de care traieste cateva peripetii . Viata lui Hendon este aflat de print . Intre timp , Tom se chinuia la ore si petrece timp cu lady Elizabeth si lady Jane . El este foarte afectat si surprins sa auda povestea lui Humprey Marlow , baiatul de biciuit . Nefericita intamplare face ca regele sa moara , iar Tom sa trebuiasca sa-i ia locul . In cazul lui Edward , el este considerat "Regele Nebunilor" in gasca de rau-facatori din care face parte Hubbs (tatal lui Tom) , dar reuseste sa evadeze pentru a doua oara . Nefericirile se tin lant in cazul lui Tom : pentru finaizarea unor acte foarte importante , era nevoie de sigiliul pe care Edward il ascunsese in ziua in care cei doi facura cunostinta . In fine , dupa un drum foarte lung , Edward ajunge la palat chiar in ziua incoronarii "regelui" . Reamintindu-si unde a lasat sigiliul , Edward este recunoascut si incoronat ca rege al Angliei  . Tom , mama sa si surorile sale , duc acum o viata frumoasa , asigurata de regele Edward . Tatal si bunica lui Tom sunt aruncati in inchisoare si pedepsiti alaturi de toti cei care l-au afidat pe rege .

Farmecul gradinii ....

                    Oglinda naturii si a vietii , gradina ... Trandafirii , unii rosii ca sangele , altii albi ca spuma laptelui , soptesc soapte mierloase . Daliile , sfioase , se uita de susu la celelalte flori . Stau sub piersicul batran si ascult povestile sale sacre , alaturi de papadii , galbene ca soarele in miezul verii , curioase si rebele . Crinii , albi ca norii pufosi , intelepti ca batranii , dau povete bobocilor care urmeaza sa devina flori mandre . 
                    Galagioasele flori "De nu-ma-uita" se cearta de cum rasare soarele , care nu maieste asa puternic ca altadata , si, nu mai poate incalzi infriguratul trup al verii , care se incapataneaza sa ramana ...  
                    Cand pasesc in gradina , magia ma invaluie , parca pasesc intr-un alt univers , un univers care este reflectia naturii . Zanele gradinii isi fac aparitia tandre si imi povestesc aventurile lor din Lumea Imposibilului ...  
                     Inca imi amintesc cum udam florile , care imi multumeau politicos de fiecare data , cum faceam un buchet de zambitoare lalele , pe care-l puneam intr-o vaza de cristal stralucitoare ca lumina soarelui , vaza pe care o asezam pe pervazul geamului : iar celelalte flori se uitau invidioase ....